გადასვლა: ნავიგაცია, ძებნა

ყვიჟი: განსხვავება გადახედვებს შორის

ხაზი 1: ხაზი 1:
[[ფაილი:yviji.jpg|thumb|right|<center><small>მლოცველი ყვიჟით იელის (ელიას) სალოცავში. სოფ. ლენჯერი (ზემო სვანეთი). პაატა ბუხრაშვილის ფოტოარქივიდან</small></center>]]
+
[[ფაილი:yviji.jpg||right|thumb|400px|<center><small>მლოცველი ყვიჟით იელის (ელიას) სალოცავში. სოფ. ლენჯერი (ზემო სვანეთი). პაატა ბუხრაშვილის ფოტოარქივიდან</small></center>]]
 
<big>'''ყვიჟი'''</big>
 
<big>'''ყვიჟი'''</big>
 
----
 
----

12:44, 14 ივლისი 2024-ის ვერსია

მლოცველი ყვიჟით იელის (ელიას) სალოცავში. სოფ. ლენჯერი (ზემო სვანეთი). პაატა ბუხრაშვილის ფოტოარქივიდან

ყვიჟი


სვანეთის სალოცავებში, დღესასწაულის დროს შეწირული ზვარაკის ღვიძლი. ყვიჟი, განსხვავებით აქნილი ზვარაკის სხვა ნაწილებისგან (რომლებიც იხარშება სალოცავის სახატე ქვაბებში ერთიანი პურობისთვის), შეიწვება ცალკე შამფურზე და განსაკუთრებული კერძია დღეობის მონაწილეთათვის და საპატიო სტუმრებისთვის. ყვიჟის ეტიოლოგია საერთო ქართულია და უნდა უკავშირდებოდეს მის ვიზუალურ მხარეს - ,,ყვიჟილი - ლურჯ-ისფერ(ს) საშუალი“ ს.ს. ორბელიანი, ლექსიკონი ქართული.


წყარო: პაატა ბუხრაშვილის საველე არქივი.