ყველიერი
ყველიერი
დიდმარხვის წინა , მოსამზადებელი კვირეული. სახსნილო შვიდეული დიდმარხვის წინ. ნებადართულია რძის პროდუქტებისა და კვერცხის ჭამა. არ შეიძლება ხორცის ჭამა. ყველიერის განმავლობაში აღინიშნებოდა მრავალი ხალხური დღეობა და იმართებოდა გასართობი სანახაობები. დღესასწაული, მთელი ერთი კვირის განმავლობაში გრძელდებოდა. ე. წ. „ყველიერის კვირა“ წინ უძღოდა დიდმარხვას. ამ დროს აცხობდნენ ნაზუქს, ჭამდნენ თევზეულს, იაღლოს, ქადას (წმ. შიოს ქადას), ეზოებში საქანელას ჩამოაბამდნენ, ჭიაკოკონას ანთებდნენ, სახლიდან თაგვებს ერეკებოდნენ თაგვაობა. შემდეგ შვიდი კვირის განმავლობაში მარხულობდნენ.
ლიტერატურა
- ქართული ეთნოლოგიური ლექსიკონი (მთ. რედაქტორი ს. ჭანტურიშვილი), თბ. 2009, გვ.59
- იოსებ გრიშაშვილი, ქალაქური ლექსიკონი: (საარქივო მასალა), გამოსაცემად მოამზადა რუსუდან კუსრაშვილმა, თბ., სამშობლო, 1997