გადასვლა: ნავიგაცია, ძებნა

ჯამი: განსხვავება გადახედვებს შორის

(ახალი გვერდი: <big>'''ჯამი'''</big> ---- ჭურჭლის სახეობა ჯამნი არიან ჭურჭელნი წნოანთა...)
 
 
ხაზი 1: ხაზი 1:
 +
[[ფაილი:IMG_2701.JPG|thumb|right|<center><small> [[მეთულუხჩე]]ს ვერცხლის ჯამი. თბილისი. პ. ბუხრაშვილის ფოტოარქივიდან</small></center>]]
 
<big>'''ჯამი'''</big>
 
<big>'''ჯამი'''</big>
 
----
 
----

მიმდინარე ცვლილება 14:01, 27 დეკემბერი 2024 მდგომარეობით

მეთულუხჩეს ვერცხლის ჯამი. თბილისი. პ. ბუხრაშვილის ფოტოარქივიდან

ჯამი


ჭურჭლის სახეობა

ჯამნი არიან ჭურჭელნი წნოანთა შეჭამადთანი: ბადია, ლოდა, ლოდაკი, უსკურა, პინაგი და ფილჯამი. ბადია არს ჯამი ყოველთა უდიდეს, ვინათგან ნადიმთა შინა მით მოიღებენ წნოვანსა მენადიმეთათვის მისაღებელად და მუნით გან(ჰ)ყოფენ; ლოდა არს უმცირეს მისსა და უდიდეს სხვათა ჯამთა(სა); ლოდაკი არს ჯამი ერთისა კაცისა ჯერისად მისართმეველი; უსკურა არს სამი-ოთხი, გინა მეტი ჯამნი ქმნილნი ერთსა თეფშსა ზედა ღეროიანად ნაქმ(ა)რად სხვადასხვა საჭმელებთათვის; პინაგი არს ჯამი ლოდაკისა უდიდესი ორთა კაცისა მისართმად; ხოლო ფილჯამი – უმცირეს ყოველთასა მჟავეთათვის და მაწონთა მისართმეველად (სულხან-საბა).