ჯამი: განსხვავება გადახედვებს შორის
(ახალი გვერდი: <big>'''ჯამი'''</big> ---- ჭურჭლის სახეობა ჯამნი არიან ჭურჭელნი წნოანთა...) |
|||
ხაზი 1: | ხაზი 1: | ||
+ | [[ფაილი:IMG_2701.JPG|thumb|right|<center><small> [[მეთულუხჩე]]ს ვერცხლის ჯამი. თბილისი. პ. ბუხრაშვილის ფოტოარქივიდან</small></center>]] | ||
<big>'''ჯამი'''</big> | <big>'''ჯამი'''</big> | ||
---- | ---- |
მიმდინარე ცვლილება 14:01, 27 დეკემბერი 2024 მდგომარეობით
ჯამი
ჭურჭლის სახეობა
ჯამნი არიან ჭურჭელნი წნოანთა შეჭამადთანი: ბადია, ლოდა, ლოდაკი, უსკურა, პინაგი და ფილჯამი. ბადია არს ჯამი ყოველთა უდიდეს, ვინათგან ნადიმთა შინა მით მოიღებენ წნოვანსა მენადიმეთათვის მისაღებელად და მუნით გან(ჰ)ყოფენ; ლოდა არს უმცირეს მისსა და უდიდეს სხვათა ჯამთა(სა); ლოდაკი არს ჯამი ერთისა კაცისა ჯერისად მისართმეველი; უსკურა არს სამი-ოთხი, გინა მეტი ჯამნი ქმნილნი ერთსა თეფშსა ზედა ღეროიანად ნაქმ(ა)რად სხვადასხვა საჭმელებთათვის; პინაგი არს ჯამი ლოდაკისა უდიდესი ორთა კაცისა მისართმად; ხოლო ფილჯამი – უმცირეს ყოველთასა მჟავეთათვის და მაწონთა მისართმეველად (სულხან-საბა).