კუტალი: განსხვავება გადახედვებს შორის
(ახალი გვერდი: <div class="img-thumbnail color-border-dotted pull-right">ფაილი:Kutali.jpg|right|thumb|275px|link=|<center><small>კუტალი</small></cente...) |
|||
ხაზი 6: | ხაზი 6: | ||
---- | ---- | ||
[[კატეგორია:კ]] | [[კატეგორია:კ]] | ||
− | [[კატეგორია: | + | [[კატეგორია:სამცხე]] |
[[კატეგორია:ჯავახეთი]] | [[კატეგორია:ჯავახეთი]] | ||
[[კატეგორია:კახეთი]] | [[კატეგორია:კახეთი]] | ||
[[კატეგორია:ჭურჭელი]] | [[კატეგორია:ჭურჭელი]] |
07:26, 12 მარტი 2020-ის ვერსია
კუტალი
- ძირჩადგმული, ცილინდრისებური სამ დაბალ ფეხზე შემდგარი ხის ჭურჭელი, რომელსაც აქვს მილი, ყელი, ტანი, გვამი და სახელური. კუტალი ითლებოდა ორი მტკაველი სიგრძის ხისაგან, მის ტანს ხოწით ამოთლიდნენ, ხოლო ყელს შამფურით ჩასწვავდნენ. ნედლ კუტალს ფიჭვის ხმელ ძირს ჩაუდგამდნენ. კუტალს დიდი რაოდენობით ამზადებდნენ მესხეთ-ჯავახეთის სოფლებში, განსაკუთრებით გამოირჩეოდა გოდერძისა და წინუბნის კუტალები. წყლით ავსებულ კუტალს სახელურით ზურგზე მოიკიდებდნენ, აქედანაა წარმოშობილი იმერულ დიალექტში შესული სიტყვა მოკუტალება;
- საცობი ვიწროპირიანი ჭურჭლისათვის (ქიზიყი).