გადასვლა: ნავიგაცია, ძებნა

ყველიერი: განსხვავება გადახედვებს შორის

 
(არ არის ნაჩვენები 2 მომხმარებელთა 2 შუალედ ვერსიებში)
ხაზი 1: ხაზი 1:
 +
{{#evt:service=youtube|id=https://www.youtube.com/watch?v=vgTBzH3hLMA|description=<center><small>მირიან ხუციშვილის ფილმი - ,,ყველიერი საქართველოში“</small></center>}}
 
<big>'''ყველიერი'''</big>
 
<big>'''ყველიერი'''</big>
 
----
 
----
დღესასწაული, მთელი ერთი კვირის განმავლობაში გრძელდებოდა. ე. წ. „ყველიერის კვირა“ წინ უძღოდა დიდმარხვას. ამ დროს აცხობდნენ ნაზუქს, ჭამდნენ თევზეულს, იაღლოს, ქადას (წმ. შიოს ქადას), ეზოებში საქანელას ჩამოაბამდნენ, ჭიაკოკონას ანთებდნენ, სახლიდან თაგვებს ერეკებოდნენ. შემდეგ შვიდი კვირის განმავლობაში მარხულობდნენ.
+
დიდმარხვის წინა , მოსამზადებელი კვირეული. სახსნილო შვიდეული დიდმარხვის წინ. ნებადართულია რძის პროდუქტებისა და კვერცხის ჭამა. არ შეიძლება ხორცის ჭამა. ყველიერის განმავლობაში აღინიშნებოდა მრავალი ხალხური დღეობა და იმართებოდა გასართობი სანახაობები.
 +
დღესასწაული, მთელი ერთი კვირის განმავლობაში გრძელდებოდა. ე. წ. „ყველიერის კვირა“ წინ უძღოდა დიდმარხვას. ამ დროს აცხობდნენ ნაზუქს, ჭამდნენ თევზეულს, იაღლოს, ქადას (წმ. შიოს ქადას), ეზოებში საქანელას ჩამოაბამდნენ, [[ჭიაკოკონობა|ჭიაკოკონას]] ანთებდნენ, სახლიდან თაგვებს ერეკებოდნენ [[თაგვაობა]]. შემდეგ შვიდი კვირის განმავლობაში მარხულობდნენ.
 
----
 
----
ლიტერატურა:
+
'''ლიტერატურა'''
* <small>იოსებ გრიშაშვილი, ქალაქური ლექსიკონი: (საარქივო მასალა), გამოსაცემად მოამზადა რუსუდან კუსრაშვილმა, თბ., სამშობლო, 1997</small>
+
* <small>ქართული ეთნოლოგიური ლექსიკონი (მთ. რედაქტორი ს. ჭანტურიშვილი), თბ. 2009, გვ.59</small>
 +
* <small><span class="plainlinks">[http://www.nplg.gov.ge/gwdict/index.php?a=term&d=30&t=8400 იოსებ გრიშაშვილი, ქალაქური ლექსიკონი: (საარქივო მასალა), გამოსაცემად მოამზადა რუსუდან კუსრაშვილმა, თბ., სამშობლო, 1997]</span></small>
 
----
 
----
 
[[კატეგორია:ყ]]
 
[[კატეგორია:ყ]]
 
[[კატეგორია:მითი, კულტი, რიტუალი]]
 
[[კატეგორია:მითი, კულტი, რიტუალი]]

მიმდინარე ცვლილება 19:12, 21 თებერვალი 2024 მდგომარეობით

მირიან ხუციშვილის ფილმი - ,,ყველიერი საქართველოში“

ყველიერი


დიდმარხვის წინა , მოსამზადებელი კვირეული. სახსნილო შვიდეული დიდმარხვის წინ. ნებადართულია რძის პროდუქტებისა და კვერცხის ჭამა. არ შეიძლება ხორცის ჭამა. ყველიერის განმავლობაში აღინიშნებოდა მრავალი ხალხური დღეობა და იმართებოდა გასართობი სანახაობები. დღესასწაული, მთელი ერთი კვირის განმავლობაში გრძელდებოდა. ე. წ. „ყველიერის კვირა“ წინ უძღოდა დიდმარხვას. ამ დროს აცხობდნენ ნაზუქს, ჭამდნენ თევზეულს, იაღლოს, ქადას (წმ. შიოს ქადას), ეზოებში საქანელას ჩამოაბამდნენ, ჭიაკოკონას ანთებდნენ, სახლიდან თაგვებს ერეკებოდნენ თაგვაობა. შემდეგ შვიდი კვირის განმავლობაში მარხულობდნენ.


ლიტერატურა