წბერი: განსხვავება გადახედვებს შორის
(გადამისამართება ხარხიმი-ზე) |
|||
ხაზი 1: | ხაზი 1: | ||
#გადამისამართება [[ხარხიმი]], [[საქაჯავი]] | #გადამისამართება [[ხარხიმი]], [[საქაჯავი]] | ||
+ | |||
<big>'''წბერი'''</big> | <big>'''წბერი'''</big> | ||
[[ფაილი:wberi.jpg|thumb|right|<center>წბერი</center>]] | [[ფაილი:wberi.jpg|thumb|right|<center>წბერი</center>]] |
14:20, 23 აპრილი 2024-ის ვერსია
გადამისამართება:
, საქაჯავი
წბერი
ყურძნის საწური ხალხური სამეურნეო საშუალება. გაწყობილი იყო ცალმხრიანი ბერკეტის პრინციპზე. წნეხვისათვის ძალის მოდებას ემსახურებოდა ხრახნი//ხრახნილი. საქართველოში წბერის//ხარხიმის ორი სახეობა იყო ცნობილია: ხრახნიან-ტვირთიანი და ხრახნიან უტვირთო. წბერი// ხრახნი შედგებოდა სამუშაო ნაწილისა და დასაწნეხი ყურძნისათვის განკუთვნილი ფიცრის ჭურჭლისკოდის// ჩალანგარისაგან. ტვირთიანი წნეხის სამუშაო ნაწილს შეადგენდა ხრახნლი -მიწაში ჩამაგრებული მუხის ან თელის ხის კაპა, მის თავში დამაგრებულია სხვადასხვა ხის (გარდა ცაცხვისა) ორკაპა დირე და ვაშლის ხის ქანჩი//დავთი//ქუდი, დავთში გაყრილია, ე.წ „ძივა ისარი“ და მის ბოლოზე ჩამოცმულია ქვის კვირისტავი. ქვის თავზე - ხრახნში გაყრილი კეტის საშუალებით ხდებოდა ისარის ხრახნის ამოძრავება ზევიდან ქვევით და პირიქით. გადაცემული ძალით ხდებოდა კოდიდან ნაწბერის დინება. წბერი-ხარხიმი უმეტესად გავრცელებული იყო რაჭა-ლეჩხუმში, იმერეთში, გურია-სამეგრელოში.
წყაროები
- ა. ლეკიაშვილი, ქართული ხალხური ღვინის წნეხები, მსე. ტXII-XIII, 1969